Vertrouwen op je hond

Vertrouwen op de intuïtie van je hond? Jazeker!

Vandaag kwam ik een artikel tegen: Can dogs tell if you are a bad person?
Oftewel kan een hond je zeggen of je een slecht persoon bent?

Net zoals ik geleerd heb om steeds meer op mijn eigen gevoel te vertrouwen zo vertrouw ik zeker op de intuïtie van de hond. We gaan even zo’n jaar of 16 terug in de tijd…

Mijn eerste hond Romme. Een vrolijke boxerpup van een maand of 6 oud. Een open en blije hond die alles en iedereen leuk vind en interessant.
Ik laat hem uit, loop rond het parkje en ik word aangesproken door een jonge man met baseball pet.
Hij maakt gewoon een praatje zoals iedereen dat wel eens kan doen.

Hij probeert ook de aandacht van de hond te krijgen, nou die aandacht heeft hij al lang!
Maar het is niet de vrije blije vrolijke open boxerpup… Romme, stoere pup van een maand of zes, heeft zijn haren overeind en wil deze jonge man absoluut niet benaderen. Ik ben verbaasd en merk op dat hij misschien de pet eng vind ofzo. Ik loop weer door terwijl ik Romme probeer wijs te maken dat er niks aan de hand is en dat hij zich niet aan moet stellen…

Domme ikke! …het is 16 jaar geleden hè, ik weet inmiddels ook al 16 jr beter!

Wanneer ik het vertel aan een “hond-uitlatende-vrouw” die ik wel vaker tegen kom verteld zij mij dat deze jonge man in kwestie altijd praatjes aanknoopt met vrouwen en erg op de loslopende jonge vrouwen gericht is. Ze heeft het net niet over lastig vallen maar ik proef het in haar woorden. Een “ahaaa moment” voor mij. Dat is dus wat mijn hond gevoeld heeft. Sindsdien vertrouw ik blind op mijn honden en hun “mening”.

Zo’n zelfde soort akkefietje had ik een aantal jaren later met dezelfde hond maar een andere man. Hij parkeerde zijn auto naast mij op de gratis parkeerplaats bij het centrum van Veenendaal en begon meteen bij het uitstappen een praatje. Romme begroette de man niet en het leek alsof hij de man niet eens zag.
Ondertussen was hij echter wel in opperste staat van paraatheid zonder dat het aan hem te zien was.

Vanaf het moment dat onze wegen scheidde volgde Romme met zijn blik deze man, zolang als hij kon!
Ik was gelijk op mijn hoede. Toen we vanuit de dierenwinkel terug liepen richting de auto had Romme de bewuste man, die ergens op een muurtje zat (en op mij zat te wachten zo bleek…), al weer veel eerder in de gaten dan ik. Uiteindelijk weet ik natuurlijk helemaal niet of hij echt kwaad in de zin had maar toen ik ook nog het gevoel had dat hij achter mij aan reed ben ik via een omweg naar huis gereden…

Zo ben ik ooit aangenomen voor een baan door een rottweiler…
Bij een rottweiler fokker zochten ze een verzorgster voor hun honden. Het was een fokker met zo’n 10-15 honden, best mooi voor elkaar voor de dieren. Veel ruimte en mooie buitenverblijven met slaaphokken. Nu ben ik niet echt een rottweiler-fan en zeker toen niet.
In het pension waar ik de 3 jaar ervoor gewerkt had kwamen meerdere niet zo makkelijke rottweilers (op z’n zachtst gezegd) Er kwamen daar een paar rottweilers in de dagopvang en in pension die wel een gebruiksaanwijzing hadden zal ik maar zeggen. Gelukkig kwamen er ook hele lieve rottweilers hoor, en ook bij een ander pension later heb ik schatten van rottweilers verzorgt. Zo heb je van elk ras fijne en minder fijne honden.

Ik solliciteerde dus en was terecht gekomen in een huis waar een stuk of 3 rottweilers rond liepen. Voor 1 daarvan, een oudere teef, had ik gelijk een heilig ontzag! Al gauw bleek dat zij degene was die bepaalde of ik de baan kreeg. De eigenaresse zei het ook gewoon zo en ik snapte haar helemaal. Zij vertrouwde ook blind op haar hond. Ik ben aangenomen maar door diverse omstandigheden heb ik alleen een weekje proef gedraaid en heb toen alsnog bedankt voor de baan. Dit had niks met rottweilers te maken maar met de werkomstandigheden en wat ze van mij ging verwachten…iets dat ik niet kon en wilde waar maken.

Hoe is dat bij jou? Vertrouw jij op je eigen gevoel/intuïtie? Vertrouw je op je hond? Kat, paard, kanarie of cavia en konijn? Ook deze dieren hebben een intuïtie natuurlijk! Alleen hoe zeer kom je daarmee in een situatie dat je merkt dat ze iets aangeven over een persoon? Nu ik dit zo typ schiet mij een verhaal te binnen van een vriendin die konijnen heeft. Toen zij een poosje een “verkeerd” vriendje had moest 1 van haar konijnen niks van diegene hebben, was altijd onrustig en geirriteerd wanneer hij er was…later bleek dus dat hij het niet bij 1 vriendin hield. Toen ik mijn verhaal over Romme en de enge mannen deelde met haar viel bij haar het kwartje dat haar konijn het eigenlijk ook al had laten zien!

Nu stellen ze in het stukje dat ik hieronder zal delen wel heel straf dat wanneer je hond negatief reageert op mensen deze mensen dan “slecht” zijn. Dit wil ik iets nuanceren.
Ik zeg hier niet dat de mannen die een praatje probeerden te maken misbruik van mij wilden maken of echt kwaad in de zin hadden. Ja, ze waren uit op contact en of aandacht en verder zal ik het nooit weten. Iets in hun energie deed bij mijn hond de alarmbellen rinkelen, dat is voor mij genoeg.

Ik denk dat iedereen wel eens zo’n persoon tegenkomt waarvan je de kriebels krijgt of een onbehaaglijk gevoel. Dat zijn jouw alarmbellen, je bent je gewaar van een energie die jij als onprettig ervaart. Dat is alles.

Luister jij naar je eigen intuïtie? Handel je hier dan ook naar? Ik wel.
Wanneer bij mijn hond deze alarmbellen afgaan luister ik zeker!

De link naar het stuk (in het engels): https://www.littlethings.com/dog-bad-person/?utm_source=hmafia&utm_medium=Facebook&utm_campaign=dog
Wanneer je hond altijd bang is voor vreemden is dat natuurlijk wat anders, dan heeft het iets te maken met het vertrouwen in de mens dat dus blijkbaar al geschaad is of nooit de kans heeft gehad om op te bouwen. Het gaat hier over een stabiele, vrije open hond die op een enkeling heel anders reageert dan dat je van je dier gewend bent.

Wil jij meer signalen op pikken van je huisdier?
Wil jij dat je dier jou beter gaat begrijpen en dat jij je dier beter gaat begrijpen?
Wil jij leren hoe je je dier kunt uitleggen of vertellen wat je graag wil?

Geef je dan op voor de gratis e-mail serie “Je huisdier beter begrijpen in 2 weken!”
https://www.mirjamgout.nl/e-mail-serie

Heb jij een vraag aan je huisdier?
Staat er iets spannends te gebeuren en wil je dat je huisdier weet wat er gaat gebeuren om de stress zo laag mogelijk te houden voor je huisdier?
Vraag dan een reading aan voor je huisdier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *