Al die jaren gedacht dat ze konden steken…

Ik heb altijd een groot ontzag gehad voor die grote vliegende insecten met enorme vleugels en het geritsel daarvan. Je ziet ze veel in de buurt van water. Ik heb het natuurlijk over die prachtige, vaak kleurrijke, libellen.

Toen ik als kleine meid op mijn hurkjes zittend aan de rand van de vijver, in de tuin van onze buurman, voor het eerst zo’n libelle zag vliegen was ik alleen maar verwonderd. Zoals een jong kind de wereld ervaart nog voordat er allerlei angsten en overtuigingen in je systeem geslopen zijn.

Ik wees met mijn vingertje naar deze libelle en uitte mijn verwondering en blijdschap over dit bijzondere wezen dat ik voor het eerst bewust zag vliegen daar bij die vijver. Direct kreeg ik te horen dat ze wel mooi zijn maar dat ze ook kunnen steken! Dat sloeg ik direct als belangrijke informatie op in mijn systeem en ik vond deze prachtig mooie libelle gelijk een stuk minder leuk dicht in mijn buurt.
Nu ben ik nooit echt bang voor hen geweest, ze komen nauwelijks bij je in de buurt, maar toch is er altijd die wetenschap geweest, dat oplettende gevoel wanneer er een libelle in de buurt was.

De maand september is de libelle het magische dier van de maand en dus zocht ik wat informatie op over dit prachtige insect. Denk je wat? Ze KUNNEN helemaal niet steken…ze hebben geen angel. Ze kunnen eventueel bijten, zo vangen zij andere insecten als voedsel maar ook een beet van een libelle zal een mensenhuid niet gauw doorboren. Moet je 45 jaar oud voor worden om erachter te komen, haha! Dus ik mag alle behoedzaamheid die ik eventueel nog zou kunnen hebben nu gewoon los laten.

Gelukkig maar, hier zitten vaak veel libellen in de tuin. Daar geniet ik altijd volop van! Hun geweldige capriolen in de lucht, wanneer zij op een plant neergestreken zijn, en ik hen goed kan bekijken en fotograferen, en wanneer het paar-tijd is en je hen aan elkaar gekoppeld ziet, vaak in de vorm van een hart. Geweldig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *